De Krachtige Werking Van UV-C: Desinfectie Anno 2021

Wat is UV-C licht?

UV-licht is elektromagnetisch licht met een korte golflengte en een hoge frequentie. Omdat de frequentie tussen de 100 en 400 nanometers ligt is het UV-licht niet op te pikken voor het menselijk oog. Wetenschappelijk gezien onderscheiden wij drie soorten UV-licht, namelijk:

 • UV-A licht (315-400nm);
  • Heeft de langste golflengte en het minst schadelijk voor de mens;
  • Staat bekend als ‘black light’ en het wordt meest gebruikt om objecten op te lichten.
 • UV-B licht (280-315nm);
  • Zorgt net als de zon voor een verbrande huid bij langdurige blootstelling en verhoogt het risico op huidkanker.
 • UV-C licht (100-280nm);
  • Is extreem schadelijk voor mens en dier;
  • Wordt gebruikt om voedsel, lucht, water en voorwerpen te desinfecteren.

UV-C schakelt virussen uit

Bij desinfectie door middel van UV-C schakelt het licht de micro-organismen (zoals bijvoorbeeld een virus) uit door het DNA en RNA van de cellen te beschadigen. Door de cellen te beschadigen kunnen de micro-organismen zich niet langer reproduceren en vermenigvuldigen en is het virus daardoor niet langer besmettelijk. Omdat het UV-licht enkel en alleen de micro-organismen aanpakt is het vervolgens niet schadelijk of gevaarlijk om een gedesinfecteerde object aan te raken of de gedesinfecteerde lucht in te ademen.

Tips voor het desinfecteren van een ruimte

De UV-C technologie wordt ook toegepast in de Virobuster. Door één van deze apparaten in uw huiskamer, wachtruimte, kantoor of showroom te plaatsen desinfecteert u de lucht in deze ruimte zeer gemakkelijk. De UV-C lampen van de Virobuster beschadigen in combinatie met meerdere spiegels het DNA en RNA van virussen die worden opgezogen. De effectiviteit van een Virobuster kan worden vergroot door een aantal simpele maatregelen te nemen. Hierbij een aantal tips om een ruimte met behulp van een Virobuster nóg beter te kunnen desinfecteren:

 • Hoe langer de Virobuster aan staat, hoe meer virusdeeltjes uitgeschakeld worden;
 • Voer tijdig onderhoud uit aan de Virbosuter, daardoor wordt de golflengte van 254 nanometer (de meest effectieve golflengte) gewaarborgd;
 • Reinig de spiegels. Door de gebruiksvriendelijkheid van de Virobuster is dit zeer gemakkelijk te doen;
 • Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer moeite het kost om virussen uit te schakelen. Zorg daarom voor genoeg droge lucht.

Desinfectie dankzij de Virobuster

Het type UV-C lamp dat in de Virobuster gebruikt wordt is compact en uitermate geschikt voor professionele water- en luchtdesinfectie apparaten. Om de desinfectiezekerheid te maximaliseren bieden de in de Virobuster gebruikte lampen vrijwel de volledige levensduur een constante UV-output. Als de levensduur van de UV-lamp ten einde is, dat is na 9000 draaiuren, kunt u de lamp in overleg met uw dealer eenvoudig laten vervangen.

De lampen in de Virobuster bestralen de virusdeeltjes met een korte golf en een piek van 254 nanometer voor optimale desinfecterende doeleinden. Deze combinatie zorgt er zoals aangegeven voor dat de bacteriën, virussen en andere micro-organismen die door de Virobuster uit uw ruimte worden ‘gezogen’ geïnactiveerd worden. De Virobuster is niet schadelijk voor de mens en veilig te gebruiken in diverse ruimtes.

\"\"

Wilt u meer informatie ontvangen over de Virobuster? Neem dan contact met ons op! Onze productspecialisten Hanneke Badenbroek en Marije Hof vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Ook kunt u hier ons contactformulier hier invullen.

Scroll naar boven